⚜️Hramul Parohiei Sighet. Binecuvântarea Așezământului “Sf. Paisie Velicikovski”⚜️

Vineri, 27 septembrie 2024, de Praznicul Înălțării Sfintei Cruci, din încredințarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit în Parohia Ortodoxă Ucraineană din Sighetu Marmației. Parohia Sighet este una din cele mai vechi parohii ale Vicariatului, fiind înființată în secolul al XIV-lea. Vizita arhierească a fost prilejuită de hramului bisericii parohiale și de aniversarea a 220 de ani de la zidirea lăcașului de cult.
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a fost întâmpinat, conform tradiției, cu pâine, sare și flori, de un grup de copii și tineri îmbrăcați în straie tradiționale, alături de soborul de clerici și oficialitățile locale.

Mitropolitul Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți ucrainieni și români, în prezența oficialităților locale și a numeroși credincioși, mulți îmbrăcați în straie populare specifice localităților maramureșene în care locuiesc etnici ucraineni.
Din sobor au făcut parte: vicarul Vicariatului Ortodox Ucrainean din România – preotul Nicolae Lauruc, care este și parohul bisericii, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol al Arhiepiscopiei Clujului – arhidiaconul Claudiu Grama, consilierul Vicariatului Ortodox Ucrainean – preotul Marius N. Lauruc, protopopul Protopopiatului Ortodox Ucrainean Sighetu Marmației – preotul Petru Rahovan protopopul Protopopiatului Ortodox Român Sighet – preotul Vasile Aurel Pop, protopopul Protopopiatului Ortodox Ucrainean de Lugoj – preotul Petru Rosoca, protopopul Protopopiatului Ortodox Român Dej – părintele Ioan Buftea, părintele protopop onor. Ilie Albiciuc și alți preoți invitați.

În predica Sa, Înaltpreasfințitul Andrei a vorbit despre sfânta cruce ca semn al jertfei mântuitoare a Domnului nostru Iisus Hristos, dar și ca simbol identitar al creștinilor.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul Parohiei Ortodoxe Ucrainene Sighetu Marmației – Blahovysnyk, atât în limba română, cât și în limba ucraineană, dar și de către cântăreții parohiilor ucrainene din Maramureș.
La finalul slujbei, părintele Vicar a mulțumit ierarhului pentru prezență și pentru dragostea pe care o poartă pentru comunitatea ucraineană ortodoxă, precum și oficialităților locale și tuturor celor prezenți la hramul bisericii. În semn de prețuire și recunoștință, Înaltpreasfinției Sale i-a oferit un engolpion realizat în Ucraina și o icoană pe sticlă a Sfinților Împărați Constantin și Elena, pictată la o mănăstire maramureșeană. De asemenea, părintele Vicar a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh pentru purtarea de grijă ce o are pentru ucrainenii ortodocși din România.

Pentru întreaga activitate administrativă și pastoral-misionară, din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Mitropolitul Andrei i-a oferit părintelui vicar Nicolae Lauruc Ordinul „Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor” pentru clerici, iar pe părintele consilier Marius N. Lauruc l-a hirotesit iconom stravrofor, cu dreptul de a purta crucea pectorală. Prof. Marian Ferțadi și Prof. Oxana Senkiv-Ferțadi, implicați în activitatea editorială a Vicariatului, au primit Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” (Sfântul Ștefan cel Mare) pentru mireni. Membrii Consiliului Parohial și Comitetul Parohial au primit Diploma Omagială “2024 – Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor”, cu medalie, corul Blahovysnyk (Dirijor – Prof. Margareta Lauruc) a fost distins cu Ordinul Crucea “Maria Brâncoveanu”.

Din partea Părintelui Mitropolit Andrei, primarul Municipiului Sighetu Marmației, Vasile Moldovan a primit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni, iar senatorul Sorin Vlașin a primit Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”. De asemenea diploma Vicariatului Sfântul Paisie Velicikovscki a fost oferită reprezentanților mass-media care ajută la promovarea activității Vicariatului (TV Sighet, Radio Sighet, Gazeta de Maramureș), precum și domnului Vasile Ruscovan, pentru promovarea credinței ortodoxe și a etniei ucrainene. Dl. V. Ruscovan a oferit în dar părintelui Vicar o icoană a Maicii Domnului care i-a însoțit pe soldații ucraineni în prima linie a frontului, în regiunea Donețk, alături de două săculețe (oferite Înaltpreasfințitului Andrei și părintelui Vicar) cu cernoziom din Donețk, pentru apărarea căruia se jertfesc zilnic apărătorii Ucrainei. Aceste daruri au fost însoțite de un mesaj audio al unui soldat ucrainean care îi mulțumește părintelui Vicar și tuturor credincioșilor Vicariatului Ortodox Ucrainean pentru rugăciunile înălțate pentru poporul ucrainean.
De asemenea, copiii și tinerii prezenți au primit cărți duhovnicești din partea ierarhului.
După oficierea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a binecuvântat lucrările efectuate la Așezământul social-cultural „Sfântul Paisie Velicikovski”, aflat în apropierea bisericii și a Memorialului Victimelor Comunismului și a Rezistenței. În cadrul acestui așezământ se vor desfășura cursuri catehetice și de limbă ucraineană, organizate, actualmente în casa parohială, încă din anul 2018, atât pentru tinerii din cadrul parohiei, cât și pentru alți doritori. De asemenea, în cadrul așezământului va funcționa un centru de socializare pentru seniori, unde vor fi organizate diverse activități recreative și informative centrate pe nevoile și pe interesele persoanelor care vor frecventa centrul.
Procesiunile prezente au înfrumusețat Praznicul cinstind atât portul tradițional ucrainean cât și sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci prin pricesnele pregătite.

Link stire YouTube: https://youtu.be/s8O


Link mai multe comunicate si mesaje: Comunicate