Duminică, 12 mai 2024 – a Sfântului Apostol Toma, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a oficiat slujba de târnosire și a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Parohia Ortodoxă „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din localitatea Poienile de sub Munte din Vicariatul Ortodox Ucrainean – Український Православний Вікаріат al ortodocșilor ucrainieni din România, de sub omoforul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în calitate de Delegat al Preafericirii Sale.
Din purtarea de grijă a Proniei Divine, data de 12 mai, ziua târnosirii, are o semnificație deosebită, întrucât, tot pe 12 mai dar anul 1934 a fost pusă și sfințită piatra de temelie a vechii Biserici de lemn, de preotul refugiat din Kiev, Isidor Vzdulski. In prestolul (Sfintei Mese) de la vechea Biserică de lemn, a fost găsită o pisanie scrisa de preotul ctitor Isidor Vzdulski, care relatează venirea lui în aceste locuri pe teritoriul țării noastre, motivând fuga de regimul bolșevic, care după spusele lui, au ucis o treime din preoții ucraineni. Prin această pisanie, cere ca sa fie pomenit ca martir, pentru credința în Hristos și a poporului ucrainean.
La această Sfântă Sărbătoare, au luat parte un număr impresionant de credincioși din parohie și din parohiile învecinate, procesiuni și oficialități. Cu prilejul târnosirii Preasfințitul Părinte Episcop Iustin al Maramureșului și Sătmarului a acordat mai multe distincții, celor care au contribuit la edificarea Bisericii. Părintele paroh Curac Mitică, a fost ridicat la rang de inconom stavrofor, iar Părintelui Vicar General Dr. Nicolae Lauruc, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin, în semn de prețuire, ia acordat distincția – Crucea Iustinian Arhiepiscopul.
Pomenește Doamne pe toți cei care s-au trudit și s-au jertfit pentru construirea Bisericii.
Text: Pr. Protopop Petru Rahovan
Duminică, 12 mai 2024 – a doua după Paști, a Sfântului Apostol Toma, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, va oficiat slujba de târnosire și a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Parohia Ortodoxă „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din localitatea Poienile de sub Munte din Vicariatul Ucrainean al ortodocșilor ucrainieni din România, de sub omoforul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în calitate de Delegat al Preafericirii Sale.
„În atmosfera plină de lumină a Învierii, în atmosfera pascală, iată, am venit să facem o bucurie credincioşilor din Parohia Poienile de sub Munte II, cu delegaţia şi din porunca Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Vicariatul Ortodox Ucrainean cu sediul la Sighetu Marmaţiei este sub omoforul Patriarhiei Române şi, deci, am primit delegaţie să venim să sfinţim această biserică monumentală, la care s-a lucrat din 2010, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Iată sunt 14 ani de când a început, de când a debutat lucrarea, cu punerea pietrei de temelie de către Pă
Părintele vicar Piţura şi părintele, pe atunci consilier, Nicolae, şi astăzi, împodobită după toată bunacuviinţă, este pregătită pentru slujba de târnosire. E mare sărbătoare, pentru că suntem, după cum spuneam, în atmosfera pascală. Comuna Poienile de sub Munte este una dintre cel mai mari din România, dacă nu chiar cea mai mare, la recensământul din 2011 avea peste 10.000 de locuitori. Acum, la recensământul din 2021 sunt vreo 9.200 de locuitori. Se vede că au mai plecat în străinătate, cum, de altfel, mulţi maramureşeni sunt plecaţi în străinătate. Sunt trei parohii în această comunitate. Majoritatea din cei 9.000 sunt ortodocşi, sunt peste 7.000 de ortodocşi. Parohia aceasta are peste 700 de familii, spre 4.000 de credincioşi şi, aşa cum îi putem vedea, cum i-am putut vedea la primire şi în tot timpul evenimentului, îşi poartă portul atât de minunat şi cu specificul lor. Fetele au aceste coroniţe cu care vin şi la Mănăstirea Moisei, pe 15 august, împodobite în chip minunat, cu multă credinţă. Sunt interferenţe de portul Maramureşului, de port şi de folclor. Ei înţeleg şi vorbesc limba română perfect şi sunt familii mixte, suntem, propriu-zis, fraţi de credinţă şi ne întâlnim frecvent. Repet, vin foarte mulţi la Moisei, se şi face o Liturghie de noapte în limba ucraineană la Mănăstirea Moisei, este o tradiţie veche. Am venit cu bucurie, repet, să le facem bucurie şi să pecetluim cu Slujba de Sfinţire, cu chemarea Duhului Sfânt, aşezarea Sfintelor Moaşte în piciorul Sfintei Mese, biserica este consacrată, este închinată Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, deci el este ocrotitorul bisericii, pentru că Dumitru în cheamă şi pe ctitor. Îi spune Mitică, dar Dumitru e numele consacrat de sfinţire de preot şi de slujitor al lui Dumnezeu şi s-a ostenit mult ca să o construiască pe cheltuiala şi pe contribuţia şi ofrandele credincioşilor este sprijinită ctitoria şi construirea bisericii şi au făcut-o minunat, au făcut-o cu dimensiuni de catedrală. Este ctitorie pentru veşnicie. Slavă lui Dumnezeu pentru toate! Şi că aceşti pruncuţi, localitatea e foarte tânără, are o natalitate puternică. Vor avea unde să se roage, unde să se cunune, când se vor căsători, unde să-şi boteze copiii şi unde să-şi petreacă cea mai mare şi cea mai frumoasă perioadă a vieţii, pentru că atunci când suntem în Liturghie suntem cu un picior în Împărăţia lui Dumnezeu. Pe pământ, precum în cer. Liturghia este deja anticamera Împărăţiei lui Dumnezeu. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”
Slujba de târnosire
Săvârșită după toate regulile Bisericii Ortodoxe, Slujba de târnosire a respectat întreg tipicul: a fost unsă cu Sfântul şi Marele Mir în interior şi exterior, a fost sfinţit iconostasul şi pictura interioară, pictura din Sfântul Altar, Proscomidiarul. Sfânta Masă a fost pregătită pentru târnosire, spălată cu aghiazmă, cu apă de trandafiri, iar în piciorul Sfintei Mese au fost puse Sfinte Moaşte de Sfinţi Mucenici, Hrisovul sau Documentul de Sfinţire, semnat de întreg soborul slujitor, pe pat de nisip foarte uscat şi sigilate cu ceară topită. Pe Sfânta Masă, în cele patru colţuri, au fost aşezate icoanele celor patru Sfinţi Evanghelişti, Ioan, Marcu, Luca şi Matei, care au propovăduit credinţa ortodoxă în cele patru colţuri ale lumii, icoane gravate în granit, ca să dăinuie sute şi mii de ani şi sigilate cu ceară topită. Cu toate ocaziile s-au rostit ecteniile şi rugăciunile consacrate, în genunchi şi în picioare, cu multă evlavie şi recunoştinţă că se încheie o lucrare deosebită şi durabilă, după care a fost oficiată Sfânta Liturghie Arhierească pe o scenă frumos amenajată în faţa bisericii sfinţite.
Cu ocazia târnosirii, din încredințarea PF Patriarh Daniel, Preasfinţitul Părinte Iustin a dăruit şi al doilea hram bisericii, pe Sfântul Apostol Toma, al cărui praznic a fost sărbătorit în această duminică.
Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Florian Vois, şi Corul Parohiei, care a cântat în română şi ucraineană.
La sfârşitul Sfintei Liturghii, preotul paroh Dumitru Curac, ctitorul bisericii, a fost hirotesit iconom stavrofor, iar autorităţile locale şi şeful de şantier au primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus”. Binefăcătorii au fost cinstiţi cu Diploma Anului omagial, iar părintele vicar Nicolae Lauruc a primit din partea Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin Ordinul „Crucea Justinain Arhiepiscopul”.
Cuvântul de învăţătură
„Dacă luăm bine aminte ce scrie în Sfintele Evanghelii, Mântuitorul nu S-a arătat în cetatea Ierusalimului după Înviere, S-a arătat în locuri pline de emoţie şi de frumuseţe, de binecuvântare, în locurile dragi pe unde a umblat. Hristos omul după Înviere este Hristosul slavei. Să dăm slavă lui Dumnezeu că ne-am întâlnit şi că ne-am întâlnit în lumina Învierii în această duminică frumoasă, Dumnezeu v-a dat o vreme binecuvântată, că ne-am văzut faţă către faţă, că ne-am auzit, că ne-am privit, şi privindu-ne şi auzindu-ne ne îmbrăcăm în comuniune de rugăciune, de credinţă, de râvnă şi de sfinţenie din sfinţenia Sfinţilor Apostoli, a Sfinţilor Părinţi, a părinţilor noştri sfinţi, a Mântuitorului şi a Maicii Domnului.”
Pr. Dumitru Curac, paroh şi ctitor: „Ziua de astăzi este pentru noi o zi deosebită, o zi în care am văzut toată munca, toată osteneala pe care am făcut-o până în ziua de astăzi împlinită. Am trecut prin multe grele încercări, dar cu sprijinul lui Dumnezeu şi al Maicii Domnului am văzut acea putere nu numai dohovnicească. Mulţumim pentru prezenţa Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, care a fost delegat din partea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române. Mulţumim şi Preafericirii Sale că are grijă de noi şi Preasfinţitului cu echipa toată, care a venit şi s-a ostenit. Încă o dată, din tot sufletul mulţumesc. Ctitor înseamnă să lucreazi nu numai singur. Ctitori ai acestei biserici sunt toţi credincioşii care au ostenit, pentru că unul singur n-ar fi putut face nimic. Munca a însemnat un efort fizic care, prin strădania duhovnicească, ne-a ajutat. Ne-a ajutat şi prin mijlocirea rugăciunilor, a cererilor către Mântuitorul Hristos, Cel care ne-a întărit în toate lucrările pe care le-am desfăşurat.”
Andrei Fărcaş,
Redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”
surse:
https://www.facebook.com/share/p/vMSVGWNukqL3CWhq/
https://www.facebook.com/share/p/BjqvAzUrmiR226nA/
Pentru mai multe fotografii, click AICI