Basilica.ro – Vicariatul Ucrainean al Patriarhiei Române a serbat 35 ani de la reînființare

Știre preluata de la: basilica.ro/vicariatul-ucrainean-a-serbat-35-ani-de-la-reinfiintare

La Memorialul Sighet a avut loc marți Simpozionul „35 de ani de la reînființarea Vicariatului Ortodox Ucrainean”.

Evenimentul a fost precedat de Sfânta Liturghie, oficiată de Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul, delegatul Patriarhului României, împreună cu preoții din cele două protopopiate ale vicariatului.

La sfârșitul slujbei, PS Varlaam Ploieșteanul a înmânat Diploma Anului centenar al Patriarhiei Române preoților implicați în organizarea evenimentului, Ambasadorului Ucrainei în România, reprezentanților autorităților județene și altor persoane care sprijină parohiile vicariatului.

Preoții i-au transmis mulțumiri Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru purtarea de grijă față de ucrainenii ortodocși din România, alături de un dar simbolic: o icoană maramureșeană a Sfintei Treimi alături de un ștergar tradițional. Preasfințitul Părinte Varlaam a primit o icoană, un engolpion și un pieptar maramureșean.

Simpozionul a avut loc în sala de conferințe a Memorialului Sighet.

Temele discutate la simpozion

Preasfințitul Părinte Varlaam a transmis mesajul de felicitare al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel cu ocazia acestei aniversări.

Totodată, Excelența Sa Ciprian Olinici a prezentat susținerea constantă a Secretarului de Stat pentru Culte pentru vicariat iar Excelența Sa, Ihor Prokoptchuk, Ambasadorul Ucrainei în România, a vorbit despre legăturile istorice dintre popoarele ucrainean și român, atât pe plan spiritual cât și în aceste momente de grea încercare a Ucrainei.

La rândul său, Vasile Moldovan, Primarul municipiului Sighetu Marmației, a evidențiat buna conviețuire dintre ucraineni și români în Sighet și în Maramureș.

Lucrările au continuat cu mai multe conferințe:

  • Două vechi biserici de lemn ale ucrainenilor maramureșeni (Teofil Ivanciuc, istoric)
  • Cărți de cult cu însemnătate istorică din parohiile ortodoxe ucrainene maramureșene (pr. drd. Gheorghe Cinar)
  • Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Câmpulung la Tisa – 225 de ani de la zidire (pr. Gheoghe Chascear)
  • Ucrainenii ortodocși din România în perioada comunistă (pr. Consilier Marius N. Lauruc)
  • Vicariatul Ortodox Ucrainean din România – 35 de ani de la reînființare (pr. Vicar Nicolae Lauruc)
  • Protopopiatul Ortodox Ucrainean Lugoj – scurt istoric (pr. Protopop Petru Rosoca)
  • Importanța educației religioase în viața tinerilor credincioși din cadrul Vicariatului Ortodox Ucrainean (pr. Protopop Petru Rahovan)

La final, au fost conferite Diplome de onoare din partea Vicariatului Ucrainean reprezentanților administrațiilor locale din localitățile în care trăiesc etnicii ucraineni, precum și reprezentanților unor unități de învățământ în limba ucraineană și unor cadre din Ministerului Educației Naționale, pentru susținerea învățământului în limba ucraineană.

Vicariatul Ortodox Ucrainean din România a fost reînființat imediat după Revoluția din 1989, după ce fusese desființat de autoritățile comuniste în anul 1952.